5 smarta tips för din trapprenovering

5 smarta tips för din trapprenovering

Din trappa spelar en viktig roll i ditt hem – både som en snygg inredningsdetalj och som ett hjälpmedel för att ta dig mellan olika våningsplan. Kanske har du flyttat in i ett gammalt hus med en trappa som behöver fräschas till eller så har du bott så länge i din nuvarande bostad att du blivit hemmablind för de uppdateringar som behöver göras. En trapprenovering kommer göra mycket för helhetskänslan i ditt hem och kan dessutom vara nödvändig för din säkerhet i de fall trappan stått orörd alldeles för länge.

Nedan följer 5 smarta tips på hur du kan renovera din trappa.

Planera innan du börjar renovera din trappa

Antagligen spenderar du mycket tid på att springa upp och ner i trappan, oavsett om det gäller hemmet eller kontoret. Ge den därför den uppmärksamhet den förtjänar och lägg ner ordentligt med tid på att planera inför renoveringen av din trappa. Det finns otroligt många utseenden tillgängliga nuförtiden och det kan därför kännas svårt att bestämma sig för en design. Kolla gärna runt på nätet och i olika inredningsstilar för att skapa dig en uppfattning om vad som kommer passa in bäst i ditt hem. Har du en modern och stilren stil eller har ditt hem det traditionella och lantliga utseendet? Allra bäst blir det om din trappa går i samma stil som resten av inredningen för att skapa en genomtänkt och harmonisk känsla. Sedan kan du gå loss i detaljer som belysning och färg för att skapa en personlig touch.

Addera färg och belysning

Du kan alltså renovera en gammal trappa och ge den ett helt nytt och modernt utseende med belysning och färg. Att använda färg i trappdesignen kan ge hela hemmet en ny känsla och därför är det viktigt att satsa på en nyans som du älskar. Det klassiska är att låta en trappa gå i olika vita toner, men det kan vara en riktigt snygg detalj att låta den gå i en vacker mörkgrå färg eller kanske låta vissa delar vara ofärgade så att trät får lysa igenom.

Oavsett vilken typ av renovering det handlar om är belysningen alltid en viktig punkt på listan. Bra belysning är grundläggande för att uppnå önskad stil och atmosfär. Snygga LED-lampor kan både fungera som dekorativ detalj och som hjälp för att se vart du sätter fötterna när det är mörkt. Placera lamporna under trappstegen eller längsmed ledstången för att skapa en häftig effekt. Eller varför inte sätta upp några snygga lampor med riktad belysning på väggen bredvid trappan för att ge illusionen av ett större utrymme?

Välj ut passande trappräcken och handledare

Nästa steg när du ska renovera en inomhustrappa eller utomhustrappa är att bestämma dig för vilken design du vill ha på dina trappräcken och handledare. Eller om du vill ha några överhuvudtaget! En trappa utan räcke ger ett modernt och luftigt intryck och passar bra i den nyproducerade lägenheten eller villan. Dock måste du tänka på vilka som faktiskt ska röra sig i trappan då räcken och ledstänger har som funktion att erbjuda säkerhet och stöd. Bor det barn eller äldre personer i bostaden är det alltså att rekommendera att renovera din trappa med trappräcken och handledare. De kommer i en mängd olika utföranden och material för att du ska kunna ge din trappa den avslutande touch du är ute efter. Satsa på metall och glas för ett modernt utseende eller vackert formade delar i trä för en mer traditionell känsla.

Förhoppningsvis har du nu fått gott om inspiration för att sätta igång med renoveringen av din trappa. Lycka till!