Allt du behöver veta om hög- och låglyftande plocktruck

Låglyftande plocktruck | Hurbuzz

Inom bygg, lager och logistik är olika typer av truckar ofta ett nödvändigt hjälpmedel för att kunna sköta de dagliga arbetsuppgifterna effektivt och säkert. De hjälper personalen att lyfta tungt och förflytta gods och material från en plats till en annan. Vilken typ av truck som passar just dig beror på hur dina arbetsuppgifter ser ut och hur tungt och högt du behöver kunna lyfta. Vill du ha en smidig och lätthanterlig truckmodell som lämpar sig särskilt väl för lagermiljöer är en plocktruck ett utmärkt alternativ.

På fabriker eller butiker där det finns ett lager är det viktigt att snabbt kunna plocka ner eller lyfta upp varor och material i hyllorna för att arbetsdagen ska flyta på så smidigt som möjligt. Varuleveranser ska tas emot och skickas iväg och nytt material behöver fraktas ut till byggarbetsplatsen. Samtidigt är det viktigt att personalen kan arbeta under ergonomiska och hälsosamma förhållanden, utan att behöva göra onödigt tunga lyft och slippa riskera att råka ut för arbetsrelaterade skador. Att köpa in en plocktruck, vad som krävs för att få köra en och vilka olika modeller som finns tillgängliga.

Vad är en plocktruck?

En plocktruck är en maskin utrustad med två stänger längst fram som kallas för gaffel. Den är utformad för att kunna plocka och flytta olika typer av material och varor, till exempel lådor, pallar eller andra typer av förpackningar. De är lätta att hantera och har god lastkapacitet, vilket gör att de lämpar sig väl för både små och stora lagermiljöer. Plocktruckar hjälper dig att öka effektiviteten inom godshanteringen och gör det snabbt och smidigt att förflytta varor mellan lagets olika plockytor. De är dessutom utformade för att öka ergonomin hos föraren och går att ställa in för att passa just dig. Dagens plocktruckar drivs främst av el, men det finns även maskiner tillgängliga som är anpassade för bensin eller diesel.

Det finns olika typer av plocktruckar tillgängliga hos återförsäljarna och vilken modell som passar din verksamhet bäst beror på hur högt du behöver kunna lyfta. Det finns nämligen de som kallas för låglyftande plocktruck och de som kallas för höglyftande plocktruck.

Låglyftande plocktruck

En låglyftande plocktruck är ett utmärkt komplement till din verksamhet om du enkelt vill kunna förflytta varor utmed golvnivån. Du kommer effektivt kunna hantera pallar, lådor och packade varor med hjälp av truckens gafflar och plocka dem upp och ner från lägre höjder. Denna modell passar alltså bra för dig som har ett lager utan höga hyllplan, men också som ett komplement till en höglyftande plocktruck. Det krävs endast truckkort av typ A för att få hantera den låglyftande modellen, vilket gör det lite enklare att utbilda din personal till rätt behörighet.

Höglyftande plocktruck

Behöver du kunna plocka upp och ner varor från höga höjder är det ett måste att investera i en höglyftande plocktruck. Med den kommer du både kunna att flytta varorna på golvnivå, upp och ner från medelhöga nivåer och upp och ner från höga nivåer. Tack vare att du som truckförare följer med maskinen upp till de höga hyllorna är det lätt att få tag i det du är ute efter och sedan smidigt och säkert plocka ner det med hjälp av trucken. Det gör dessutom att du har möjlighet att endast plocka ur ett kolli ur en större pall och kan därmed spara otroligt mycket tid. För att få köra höglyftande plocktruckar behöver du ha truckkörkort av typen B.