Allt du behöver veta kring köksdesign och restaurang köksinredning

 

restaurang köksinredning

Att planera ett kök kan vara klurigare än vad många tror och det är lätt att glömma viktiga detaljer som ljusinsläpp, förvaring och tillräckligt med bänkyta. I denna köksguiden hjälper vi dig skapa praktisk köksdesign och tipsar om restaurang köksinredning.

Guide för restaurang köksinredning

Innan du börjar drömma dig bort bland köksplanering och restaurang köksinredning behöver du fundera över vad du har för utgångsläge. Din restaurang köksinredning kommer i slutändan påverka din köksdesign eftersom köksfläktar och ventiler inte alltid går att anpassa efter inredningen. 

Vi vill att du ska lyckas med ditt restaurangkök, därför har vi listat några punkter som är bra att ha i åtanke för att skapa ett så bra kök som möjligt:

Fläktar och ventiler

Som nämnt innan så kommer det finnas flera väsentliga delar av lokalen som du kommer få anpassa din köksdesign och restauranginredning utefter. Detta är exempelvis köksfläktar och ventiler. Om du inte vill lägga en större summa pengar på att dra om dessa så är du dessvärre fast med dess placering och måste planera ditt kök utefter dom. 

Planlösning

En annan viktig aspekt att ha i åtanke är såklart planlösningen. Hur många ska vistas i köket samtidigt och hur detta kan komma att påverka utrymme för maskiner och bänkytor? För att minska risken att din personal springer in i varandra behöver det finnas tillräckligt med utrymme för att passera varandra med god marginal. Detta är även för att undvika att utrustning välts eller att klädesplagg fastnar i inredningen. 

Det är även planlösningen som kommer bestämma hur och var du kan ställa stora maskiner som kylar och diskmaskiner.

Ljus

Det är även viktigt att tänka på ljus när du planerar din köksdesign. Bra med belysning och ljus är viktigt för både arbetsmiljön och för att garantera att misstag inte begås i brist av ljus. Du kommer därför behöva taklampor med viss styrka och inbyggd belysning i eventuella luckor och dylikt. 

Bänkyta

Att ha tillräckligt med bänkyta är A&O för ett välfungerande kök. Här kan det vara praktiskt att ta hjälp av en kock eller annan kökspersonal som är van att tillreda den typ av mat som du ska servera. På så vis kan du få hjälp att avgöra hur många stationer som behövs och därmed avgöra hur mycket bänkyta du behöver ha. 

Förvaring

Förvaring är A&O i ett kök. Det är mängden förvaring som i slutändan skiljer ett stökigt kök från ett städat och välstrukturerat. Här kan det vara viktigt att etablera bestämda platser för köksutrustningen redan från början. Detta för att skapa en ordning som gör det enkelt att hitta och städa undan utrustning. 

Golv och väggar

När du planerar din köksdesign är det viktigt att ha material i åtanke. Detta för att förenkla rengöringen av köket, vilket i längden även kommer hålla det i bra skick längre. Genom att använda material som kakel och annat som är vattentåligt kan du effektivt spola stora delar av köket. Vilket kommer spara mycket tid för din städpersonal. 

Något som är lätt att glömma bort är vikten av åtkomliga avlopp. Detta för att enkelt kunna dränera vid städning och för att kunna rensa avloppen. I storkök är det extra viktigt eftersom stora mängder matfett och matrester hamnar avloppen vilket kan leda till stopp. 

Insyn i köket

Det har blivit desto vanligare att erbjuda gäster insyn i köket. Detta kommer också ha en styrande roll i hur du kan anpassa din restaurang köksinredning. Här blir det även desto viktigare att skapa goda förutsättningar att hålla det städat och i ordning i det området som är synligt för gäster. 

Ta hjälp av experter

Som du märker så finns det en hel del att tänka på när du ska skapa ett välfungerande restaurangkök med hjälp av strategisk utveckling och planering. Det bästa är att ta hjälp av företag som har kunskap inom design och kök för att ta fram ett kök som både är praktiskt och som reflekterar din restaurang. För att hitta företag som kan hjälpa dig kan du titta efter de som sysslar med hotellinredning och andra typer av större projekt som har en vana att ta fram ett helhets koncept.