Återhämta dig med hjälp av stressrehab i Stockholm

Läkare och patient diskuterar om stressrehab | Hurbuzz

Agneta Sandström, neuropsykolog och forskare, gick år 2010 ut med en avhandling om utmattningssyndrom. Hon visade att utmattningssyndrom inte bara är en ”variant” av depression utan en egen sjukdom som kan ge hjärnskador och bestående men. Hon upptäckte bland annat att utmattningen fick hjärnan att utsöndra kortisol, stresshormonet, på ett annat sätt.

Stress är bra i lagom doser

När du stressar släpper kroppen ut kortisol från binjurarna. Detta får din kropp att gå i högvarv. Kortisolet används för flera kroppsliga funktioner, bland annat för att tillfälligt höga de blodceller som har inflammationshämmande effekter. Nyckelordet här är tillfälligt, vilket för oss till den permanenta stress som många upplever i dagens samhälle. Att stressa under långa tidsperioder kan förändra din kropp på flera sätt. I det långa loppet kan för mycket kortisol leda till negativa och skadliga effekter på immunförsvaret och kroppen. Om du upplever att du stressar för mycket kan stressrehab i Stockholm vara högst aktuellt för dig.

Ett miljöombyte kan göra gott

Det finns många symtom som visar sig när du har utsatt dig själv för långvarig stress, från huvudvärk, återkommande sjukdomar och muskelvärk till större besvär som exempelvis utmattningssyndrom, depression och ångest. Höga nivåer av kortisol kan även öka risken för kardiovaskulära sjukdomar. Det finns flera sätt att behandla stress, från att gå på en stressbehandling till att börja omvärdera och förändra sin livsstil. Ofta krävs det flera åtgärder för att kunna göra något åt det som stressar upp dig, från yttre till inre åtgärder. Ett bra tips är att bokstavligen ta dig ifrån det som gör dig stressad. Ibland kan det vardagliga livet ha blivit så förknippat med stress att det blir svårt att slappna av.

Rygg och rehab i Stockholm ger dig goda möjligheter att slappna av

Det finns flera företag som erbjuder bra stressbehandlingar, både i Stockholm och i andra städer. Fördelen med att vända sig till ett företag som behandlar just stress, istället för att bara ta en semester, är att du faktiskt kan fokusera helt på att stressa av under stressbehandlingen.

Undvik stressiga semesterresor

Att stressa av under en semesterresa är svårt. Det finns trots allt många saker som du ”måste” göra även under en semester. Det känns ofta dumt att resa till ett annat land och inte göra någonting. Det är även väldigt lätt att fylla upp en dag med olika aktiviteter för att slutligen komma hem och vara ännu mer trött. När din semester väl är över kan du behöva ytterligare en period för att återhämta dig från semestern. Ta din utmattning och din stress seriöst innan det leder till permanenta hjärnskador. Det är trots allt dig själv och din kropp det handlar om.