Klockor är speciella. Grundfunktionen är förrädiskt simpel, att hjälpa dig ha koll på tiden. Det finns tusentals sätt för en klocka att uppfylla denna funktion. I sin enklaste form drivs klockan av ett kvartsurverk och ett batteri. Du ser tydligt vilken tid det är och ibland kan du till och med se vilket datum det är. Digitala klockor drivs också av batteri och de kan i många fall även visa ännu mer information.
Manuella och automatiska klockor
Sedan finns det andra typer av klockor, de manuella och automatiska klockorna. Här börjar du komma upp i pris också, det är trots allt betydligt mer komplicerat att sätta ihop en klocka som på ett mekaniskt sätt ska visa tiden, speciellt om tidhållningen ska vara så exakt som möjligt (vilket inte är ett orimligt krav).
Många dyra klockor har manuella eller automatiska urverk. När du öppnar upp bakboetten kommer du att upptäcka en helt ny värld av små kugghjul, fjädrar och minimala skruvar. Ju fler funktioner en klocka har, exempelvis månfasvisare, kronograf och datumvisare, desto mer komplicerat urverk. Faktum är att dessa funktioner kallas för ”komplikationer” i klockbranschen.
En manuell klocka har ett urverk som du behöver snurra upp på egen hand. Klockans krona är kopplad till en drivfjäder. Denna drivfjäder spänns åt och laddas på det sättet med kinetisk energi. När du har dragit upp fjädern kommer den manuella klockan att sätta igång att ticka. Du behöver inget batteri, däremot behöver du regelbundet snurra på kronan för att dra upp drivfjädern.
En automatisk klocka har en rotor som snurrar fritt. Urverket är utvecklat så att rotorn utför uppdragningen åt dig, vilket innebär att den dras upp varje gång du rör klockan. Skillnaden mellan en manuell och en automatisk klocka är med andra ord själva uppdragningssättet.
Det är värt att notera att de mekaniska klockorna har utvecklats en hel del genom tiderna. Dagens moderna mekaniska klockor är betydligt mer exakta, och har längre gångreserver, jämfört med de äldre modellerna. De äldre mekaniska klockorna är dock fortfarande åtråvärda av klocksamlare runt om i världen.
Dykarklockor, kronografer och dressklockor
Det finns många olika typer av klockor på marknaden. Oavsett om du ska köpa dyra klockor i Stockholm eller en annan stad är det värt att känna till något om de lika klocktyperna. Vissa klockor har väldigt utmärkande karaktärsdrag som tillhör själva modellen. Tre bra exempel på detta är dykarklockorna, racingklockorna (kronograferna) och dressklockorna.
Dykarklockor
En dykarklocka är först och främst vattentät, annars är den rent ut sagt meningslös. Vanligtvis klarar de av ett tryck på 20 ATM, vilket motsvarar ungefär 200 meters djup. De har även tydliga indexmarkeringar, oftast även med självlysande massa som gör det möjligt att se vad klockan är när det är mörkt. Ett annat klassiskt designdrag är roterande bezel, även kallad bezelring och dykring. Denna gör det möjligt att mäta hur länge du har varit under vatten. Oftast är bezelringen numrerad från 0 till 60, med de första 10 eller 15 minuterna extra tydligt markerade. Du vrider ringen till den väl synliga minutvisaren och påbörjar ditt dyk. När du tittar på klockan gör bezelringen och minutvisaren att du kan se hur länge du har varit under vatten. De flesta bezelringar är bara möjliga att rotera åt ett håll för att du inte ska råka flytta på ringen och tro att du har mer tid under vattnet än vad du har. Några klassiska dykarklockor är Rolex Submariner och Omega Seamaster.
Racingklockor
Racingklockor, eller kronografer som de även kan kallas, är en klocka med tidtagningsfunktion. Det är själva tidtagningsfunktionen som är kronografen i klockan. Vanligtvis har även racingklockor en tachymeter, vilket är en fast bezel med markeringar som gör det lättare mäta både tid och hastighet. Det är inte ovanligt att racingklockor har flera urtavlor för att visa tiden på ett mer detaljerat sätt. Dessa är oftast designade för att skapa så stor kontrast mot den större urtavlan som möjligt, återigen för att göra det lättare att se tidtagningen. Klassiska exempel är Rolex Daytona, Tag Hauer Monaco och naturligtvis även Omega Speedmaster (en klockmodell som även följde med astronauterna till månen).
Dressklockor
Dressklockornas mest uppenbara karaktärsdrag är stilrenheten. De ska vara stilrena och tillräckligt tunna för att passa bra ihop med en skjorta. Oftast har du även få komplikationer, även om det naturligtvis finns undantag. Här lägger man mer fokus på utseendet, exempelvis urtavlan och boetten. Det finns mängder av fantastiska exempel att nämna här, exempelvis Calatrava från Patek Phillipes, Tank från Cartier, A. Lange & Söhne Saxonia Thin, ovanliga Reverso från Jaeger LeCoultre eller utsökta Breguet Classique 5157. Detta är bara ett litet axplock av fantastiska klockor. När det kommer till att hitta dyra klockor i exempelvis Göteborg och andra städer som tillhör denna kategori kommer du inte att ha några problem. Däremot kan det vara lite svårt att hitta något som passar just din smak och stil.
Det finns fler klocktyper än bara dessa men det alltid kul att på egen hand få upptäcka nya spännande klockor, klockmärken och klocktyper.