Snabbguide: EU Ekologiskt – Betydelse och syfte

EU Ekologiskt - Betydelse och syfte

Nedan går vi igenom allt du behöver veta om EU Ekologiskt – betydelse, vad syftet med den är, varför det är viktigt med EU ekologisk märkning, för dem märkningen är och hur man blir certifierad enligt EU Ekologiskt.

Vad betyder EU Ekologiskt?

EU Ekologiskt är EU:s förordning som styr ekologisk verksamhet som visar att en verksamhet följer EU:s regler för ekologisk produktion. Den är gemensam för alla medlemsstater i Europa. En verksamhet som certifierats enligt EU Ekologiskt har rätten att märka sina produkter med det så kallade EU-löver, även känt som Ekomärket.

Vad är syftet med EU Ekologiskt?

EU Ekologiskt har en viktig betydelse för konsumenter såväl som producenter. Syftet med EU Ekologiskt är fyrfaldigt. Dels för att göra det enklare för för konsumenter att hitta ekologisk produkter som lever upp till standarden för ekologiska produkter; dels för att tillåta lanbrukare och livsmedelsproducenter att få sälja sina produkter som ekologisk genom hela EU; dels agera som en standard för att stödja myndigheter i inspektioner av ekologiska verksamheter; dels för att öka förtroendet för ekologisk mat (att den upprätthåller en viss standard). 

För vem är EU Ekologiskt för?

EU Ekologiskt är utformad för alla företag genom hela livsmedelskedjan som vill kunna producera och sälja ekologisk produkter. Detta inkludera, men är inte begränsat till företag inom växtodling, växthus, djurhållning, biodling, svampodling, vildväxande produktion, fodertillverkning, livsmedelsförädling, restaurang, storhushåll och servering, handel, import och marknadsföring.

Hur blir man certifierad enligt EU Ekologiskt?

För att bli certifierad enligt EU Ekologiskt behöver du ta kontakt med ett certifieringsorgan. Det finns en rad olika certifieringsföretag runt om i Sverige som kan hjälpa dig bli certifierad enligt EU Ekologiskt. Gör en intresseanmälan till dem för att boka revisionsdatum för att få certifikatet om EU Ekologiskt utfärdat. 

Har du fler frågor om EU Ekologiskt?

Har du ytterligare frågor kring vad EU Ekologiskt betyder, hur det fungerar och betydelsen/syftet för olika företag? Då rekommenderar vi att besöka EU:s webbplats om Ekomärket. Där kan du ta del av djupdykande information om EU Ekologiskt – om dess betydelse, grafiska regler, när det ska användas, såväl som hämta digitala versioner av EU-lövet-