Hur du får ditt kök att se större ut

Ett komplett kök med alla apparater och matbord | Hurbuzz

Du kanske inte har möjlighet att göra om ditt lilla kök helt och hållet, men det finns vissa knep som kan få det att se och kännas större. Tipsen nedan kommer hjälpa dig att med små medel så som färg, smart förvaring och mönster förvandla ditt kök från instängt och trångt till luftigt och välkomnande.

Lek med mönster:

Genom att satsa på kakel eller tapeter i mönster som ränder eller geometriska former kan du skapa illusionen av ett större rum. Samma sak gäller för golvet – lägg träplankorna på längden och klinkerplattorna i ett mönster som får ditt kök att kännas betydligt längre.

Skippa kontrasterna:

Ett rum med få kontraster får också utrymmet att kännas större än det egentligen är. Försök att hålla alla färger i samma skala, allt från väggar, hyllor, skåp och möbler. Att satsa på ljusa färger är också ett säkert kort. Det öppnar upp på ett helt annat sätt än mörkare nyanser. Vita överskåp på en vit vägg får dem att nästan smälta in och försvinna.

Ytor i glas eller med glansig finish:

Om du inte vill placera speglar i köket, vilket annars är ett enkelt sätt att förstora ett rum, kan det hjälpa med glansiga ytor eller skåp med glasdörrar. Det ger en fräsch och luftig känsla. Försök därför att välja ett golv med en glansig finish, satinfärg på väggarna och överskåp som antingen är helt öppna eller med glasdörrar. Det kommer garanterat att göra skillnad.

Få prylar:

Att hålla de få ytorna du har i ditt lilla kök så rena och städade som möjligt är av yttersta vikt för att få rummet att kännas större. Försök därför att undvika att placera ut överdrivet många dekorativa detaljer, även om du tycker att de är fina. Även små detaljer så som att byta ut handtagen på skåpen kan vara avgörande.  

Släpp in ljuset:

Försök släpp in så mycket naturligt ljus som möjligt i rummet. Det är lättare sagt än gjort om du inte har särskilt många fönster i köket, men gör det bästa av situationen genom att inte täcka för dem med prylar och gardiner. Precis som punkten ovan förklarade – försök att hålla det minimalistiskt.

Satsa på en snygg fläktkåpa:

Satsa på en stilren väggmonterad fläktkåpa istället för en skåpsmonterad. Det kommer skapa rymd i rummet och samtidigt fungera som en snygg iögonfallande detalj. Denna punkt är kanske inget för dig som har dåligt med förvaringsutrymmen, men en vägghängd modell kommer bryta av på ett bra sätt bredvid de andra skåpen och dess längd kommer göra att taket känns betydligt högre.