Hur du tar reda på om en Rolex är oäkta

Rolex är ett exklusivt klockmärke som många drömmer om att bära kring handleden. Med stor efterfrågan kommer dock en marknad för oäkta modeller. Personer ser sin chans att lura på entusiastiska köpare en Rolex som är en kopia. Vissa köpare bryr sig inte om detta medan andra är helt omedvetna om att klockan de köpt inte är äkta vara.

Om du är sugen på att slå till på en Rolex, men är rädd att den ska vara fejk – börja med att hitta en bra och pålitlig säljare. Det är det lättaste sättet att undvika att göra en dålig affär. Akta dig alltså för Ebay och liknande plattformar där det är lätt att sälja kopior. När du väl hittat en klocka som du är sugen på att slå till på kan du gå igenom stegen nedan för att ta reda på om den är äkta eller ej.

Steg 1: Rätt märkning

Kopior kan komma i olika kvaliteter, vissa sämre än alla. De riktigt dåliga besvärar sig inte ens med att sätta Rolex-loggan eller den berömda kronan på klockan, vilket såklart inte är ett bra tecken.

Steg 2: Serie- och modellnummer


På en äkta Rolexklocka är serie- och modellnumret djupt graverat med raka och perfekta linjer. På en oäkta modell kan dessa siffror istället bestå av små punkter ville tyder på en tillverkningsprocess av låg kvalitet.

Steg 3: Rörelser


De rörelser som driver en Rolex kommer från rent och skärt mästerligt hantverk. Den kunskap, precision och passion som urmakarna lägger ner i varje minsta detalj på en riktig Rolex kan en kopia inte efterlikna. Detta kan du endast se om du öppnar upp klockan. De flesta modeller har ett mekaniskt urverk, så en liten varning kan vara om du hittar ett kvartsverk.

Steg 4: Urtavlan

Självklart ska urtavlans alla siffror vara hela och fina och ord rättstavade och utan oregelbundna mellanrum. Upptäcker du smuts eller till och med felstavningar har du fått tag i en riktigt dålig kopia.

Steg 5: Datumförstoringen

På en Rolexklocka sitter det ett förstoringsglas ovanför datumet. Det är en liten konvex upphöjning som förstorar siffrorna 2,5 gånger för att du ska kunna se dem lättare. Om detta område skulle vara platt eller om datumet inte skulle vara förstorat på den klocka du tittar på är den inte äkta.

Steg 8: Vikten


En riktig Rolex har lite tyngd eftersom den har tillverkats med kvalitet och de absolut bästa materialen. En oäkta klocka känns lätt i handen då den ofta är tillverkad av material av dåligt kvalitet.

Varje detalj räknas alltså när det kommer till en äkta Rolex. Förhoppningsvis har denna guide hjälpt dig på vägen vid köpet av din nya exklusiva klocka.