Hur man fixar en restauranginredning som passar restaurangens varumärke

Hur man fixar en restauranginredning som passar restaurangens varumärke

Det finns otaliga saker att tänka på när du ska öppna och driva en restaurang. En av dina huvudsakliga uppgifter som entreprenör handlar om att skapa en bra upplevelse för gästen. Det är inte bara maten som ska smaka gott, även inredningen och alla andra detaljer ska stämma. Nedan följer en enkel guide för att hjälpa dig på traven.

1. Börja med lokalen

Din restauranglokal sätter på många sätt gränserna för vad som är möjligt och inte möjligt. Därför är även valet av lokal en ytterst viktig punkt. Det finns både för- och nackdelar med olika typer av lokaler. Det kan handla om lokalens läge, rummens stil och inte minst planlösningen. Det första steget till att skapa en passande restauranginredning är att välja rätt lokal.

2. Planera sittplatserna

Detta är en oerhört viktig del av inredningen, inte minst för att den styr hur många gäster som du kan ha i lokalen. När det kommer till att planera sittplatserna, se till att även tänka på servitörerna. De behöver bland annat tillräckligt med plats för att kunna hämta och lämna tallrikar till borden. Försök att maximera antalet gäster du kan ta in utan att det påverkar ”gångtrafiken” alltför mycket. Det är även bra om platserna inte är alltför nära varandra, använd rumsavdelare av olika slag för att skapa en mysigare atmosfär. Undvik att skapa platser som är eller kan anses vara ”dåliga”.

3. Funktion, färg, stil och belysning

Möbler bidrar en hel del till restauranginredningen, likaså väggarnas färg, golvets utseende, mattor och så vidare. När du ska välja ut möbler har du två punkter att tänka på, funktion och design. Möblerna ska kunna användas regelbundet och slitaget ska helst inte påverka utseendet nämnvärt.

När det kommer till väggarna, se till helheten. Ett tips är att bli inspirerad av bra inredningsbloggar, inte minst när det kommer till färgvalen. Det finns färgpaletter som passar mycket bra till olika typer av restauranger. Skapa en moodboard för att guida dina val.

Belysning är en annan mycket viktig del av inredningen. Den ska varken vara för stark eller för svag. Vissa områden kan behöva belysas lite extra, exempelvis gästernas bord, baren, kassan och så vidare. En restaurang måste inte vara fullständigt upplyst. Kontrasten mellan ljusa och mörka partier kan skapa en inbjudande atmosfär. Exakt hur din belysning ska se ut beror naturligtvis på vad du vill skapa för restaurang. Ett tips är att installera belysning där du kan styra hur ljust eller mörkt lamporna lyser. När det kommer till inredning till restaurang är belysningen minst lika viktig som möblerna och stilen

4. Kom ihåg köket

Ett effektivt och välplanerat kök är ett måste för att få en restaurangverksamhet att gå runt. Det ska finnas plats för all köksutrustning som behövs och det ska även finnas plats för kocken eller kockarna att arbeta. Kom ihåg att det även ställs krav på hur maten hanteras och förvaras, något som i sin tur sätter krav på lokalen och din restauranginredning till kök. Det kan vara bra att arbeta ihop med en konsult eller någon som kan hjälpa dig inreda köket på bästa möjliga sätt, inte minst för att det är svårt att göra om ett kök i efterhand.