Hur man startar eget företag på ett snabbt, smidigt och framför allt hållbart sätt

Starta eget företag | Hurbuzz

Har du bestämt dig för att driva ett eget företag? Då är du säkert medveten om att det innebär en hel del jobb. Vi har skapat en enkel guide för dig som vill köra igång ett företag på egen hand.

Steg 1: Gör en affärsplan

Detta är en av de första sakerna du bör göra. Affärsplanen behöver inte vara alltför avancerad. I början är det viktigt att bara kunna beskriva affärsidén och den tänkta målgruppen. Vad erbjuder du och till vem erbjuder du detta? En affärsplan behöver inte vara unik, det finns trots allt hundratals restauranger och framgångsrika småföretag även i de mest konkurrensutsatta branscherna.

Steg 2: Registrera ditt företag

Det finns olika företagsformer att välja mellan när du ska starta eget företag. Dessa är:

• Enskild firma
• Handelsbolag
• Kommanditbolag
• Aktiebolag

Dessa skiljer sig på flera sätt, bland annat när det kommer till bokföringen.Du kan registrera din firma hos bolagsverket, exempelvis via deras hemsida ”verksamt.se”. Du behöver bland annat:

• Ansöka om F-skatt
• Momsregistrera dig
• Bestämma företagsnamn
• Ta reda på om din verksamhet behöver tillstånd
• Upprätta bokföring

Du kan även behöva anmäla kassaregister och registrera dig som arbetsgivare i vissa fall, allt beror på vad det är för företag du vill starta. Tänk på att det finns vissa krav man måste uppfylla för att få F-skatt, vissa tillstånd och dylikt. Det handlar främst om att man måste ha skött sig. Personer med näringsförbud eller som tidigare har missbrukat ett F-skattgodkännande kan inte få F-skatt. Liknande regler gäller även för många tillstånd.

Steg 3: Kontakta en redovisningsbyrå

Vid det här laget kan det vara bra att ta kontakt med en redovisningsfirma som är experter på ämnet. Att starta eget är trots allt en process som är fylld med krånglig byråkrati och viktiga regler att känna till. Redovisningsbyrån kan guida dig genom den snåriga djungeln. Det kostar förvisso men det är mycket bättre att betala nu än att göra fel och behöva betala ännu mer långt senare.

Nu har du en egen firma

Om du har klarat av de olika stegen har du vid det här laget ett eget bolag att driva och utveckla. Det är nu det stora jobbet väntar, en spännande tid för alla entreprenörer. Även nu kan en redovisningsbyrå vara till stor hjälp, exempelvis när det kommer till bokföringen och bokslut för eget företag. Kom ihåg att du inte behöver göra allt på egen hand, även om det kostar lite så är det värt varenda krona att vända sig till experter. Dessutom slipper du stressa lika mycket, något som i sig är en stor bonus.