Hur man väljer mellan naprapat, kiropraktor, sjukgymnast och fysioterapeut i Stockholm

Privat Fysioterapeut i Stockholm | Rygginstitutet

När kroppen gör ont och du behöver behandling finns det många som kan hjälpa dig. Hur gör man för att välja rätt bland denna uppsjö av välutbildade människor? Vi går igenom några enkla steg som du kan ta dig igenom för att hitta rätt.

1.Lär dig skillnaderna

En fysioterapeut och en sjukgymnast är samma sak, dock är fysioterapeut den erkända yrkestiteln som helst ska användas. Skillnaden mellan kiropraktorn, naprapaten och fysioterapeuten är stor.

Naprapater arbetar med sina händer och manipulerar leder, töjer muskler och ger massage för att behandla smärtan. Kiropraktor utför också behandlingar med händerna, men med fokus på att återställa lederna, musklerna och nervsystemets normala funktioner. På detta sättet är kiropraktorns arbete ganska likt naprapatens. Fysioterapeutens arbete går ut att analysera, bedöma och försöka bota, lindra eller förebygga kroppsliga sjukdomar och besvär. Fysioterapeutens roll är mer övergripande och innefattar patientens beteende.

2.Fråga runt

Våga fråga. Be om hjälp från andra. Att hitta rätt person som kan hjälpa just dig kan ta tid, speciellt om du ska göra det själv. Ett bra tips är att vända sig till andra som har haft liknande problem. Recensioner på nätet är bra men en väns rekommendation väger alltid tyngst. Du kanske redan känner någon som har besökt en privat fysioterapeut i Stockholm och blivit behandlad på ett framgångsrikt sätt.

3.Lär känna personen

En naprapat, kiropraktor och fysioterapeut må ha olika roller och perspektiv när det kommer till behandlingen. Det betyder inte att de är låsta till dessa, tvärtom kan de använda sig av metoder och behandlingstekniker från andra håll också. Om du vill hitta en grym naprapat eller fysioterapeut i Stockholm, besök personen och ta reda på hur de skulle kunna hjälpa just dig.

Det du kan ta reda på eller ha i åtanke när du träffar personen som ska behandla dig är:

  • Har personen behandlat andra som har samma eller liknande problem?
  • Beter sig personen på ett professionellt sätt?
  • Får du bra svar på alla dina frågor?
  • Vilka utbildningar har personen i bagaget?

Dessa saker kan du få svar på när du träffa personen. Det är dock en bra idé att gå på magkänslan. Din intuition är starkare än vad du tror och om det känns bra eller dåligt, våga ta steget eller gå vidare till någon annan. För att hitta bästa fysioterapeut i Stockholm bör du besöka flera personer, inte bara sjukgymnaster utan även personer med andra yrkesroller.

Det viktiga är inte vem som hjälper dig utan att du får den hjälp du behöver. Om du har ont i kroppen och tror att du kan få hjälp av en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat, gör ett besök och se hur det känns.