Hur ser en utbildning för ansiktsbehandling ut?

facial treatment training

Det finns många yrkeshögskolor i Sverige som erbjuder utbildning för ansiktsbehandling, både inom yrkeshögskolan och som privata utbildningar. Många gånger ingår ytterligare en yrkesroll för att bredda dina kunskaper och öppna upp fler dörrar i framtiden. Men hur ser en ansiktsbehandlingsutbildning ut? Vi går igenom vanliga kursupplägg hos svenska yrkeshögskolor.

Vad innebär en ansiktsbehandlingsutbildning?

När du går en utbildning för ansiktsbehandling blir du titulerad som hudterapeut. Eftersom utbildningen erbjuds av yrkeshögskolor är många kurser praktiskt lagda. Med praktiska erfarenheter från riktiga salonger är du mer än redo att självständigt utföra behandlingar efter utbildningen. 

Framtiden efter en utbildning för ansiktsbehandling

Som tidigare nämnt är en utbildning för ansiktsbehandling ofta kombinerat med ett annat yrkesområde, som till exempel massage- eller spaterapeut. Med en kombinerad utbildning har du goda chanser till anställning direkt efter utbildningen, och du får en bredare kunskap som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. 

Många väljer också att starta eget, antingen direkt efter utbildningen eller efter några års erfarenhet. Du får goda förutsättningar för det framtida arbetslivet oavsett vilken väg du väljer att gå. Direkt efter avslutad utbildning kan du bli auktoriserad hudterapeut genom Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, SHR.

Flera yrkeshögskolor som erbjuder utbildning för ansiktsbehandling ger studenterna en möjlighet att avlägga en internationell examen, även kallat CIDESCO, som ger dig en möjlighet att kunna arbeta utomlands. 

Kurs i ansiktsbehandling

Kurserna som ingår i utbildningen varierar mellan olika skolor, men för att ge dig en uppfattning om hur en utbildning för ansiktsbehandling ser ut så har vi listat exempel från YHHS. YHHS erbjuder utbildningar för hud- och massageterapeut i Stockholm samt hud och- spaterapeut i Stockholm och Göteborg. Utbildningarna finns som båda privata och inom YH. 

Hud- och massageterapeut

Denna utbildning ger dig goda förutsättningar för att kunna arbeta med massage- och ansiktsbehandlingar, antingen på en salong eller om du väljer att starta eget. Kurser inom utbildningen berör följande ämnen.

  • Anatomi. Som massageterapeut behöver du gedigna kunskaper om människans anatomi. Kurserna innefattar lärande om skelett, muskler och leder. 
  • Dermatologi. Hygien och mikrobiologi är några av ämnena som kursen berör för att du ska ha en bred kunskap inom yrket som hudterapeut. 
  • Entreprenörskap. Som nämnt väljer många att starta eget, vilket många yrkeshögskolor uppmuntrar! Därför ingår även en kurs i entreprenörskap. 
  • Hudvård. I en ansiktsbehandlingsutbildning är hudvård ett givet ämne. I kurserna lär du dig att självständigt planera och genomföra hudvårdsbehandlingar
  • Hårborttagning. Elektrisk nålepilation & vaxning lärs ut för att kunna bedriva och planera hårborttagning på ett självständigt vis. 
  • Kosmetisk kemi. Som känt finns det många kemiska ämnen i hudvårdsprodukter, och som hudterapeut behöver du ha kunskaper kring sammansättning och framställning av förordningar som gäller för hudvårdsprodukter.
  • Manikyr & pedikyr. Du får goda kunskaper om handen och fotens anatomi samt lär dig att självständigt utföra behandlingar.
  • Massage. Kursen ger dig goda förutsättningar för att bli certifierad av ​​Branschrådet Svensk Massage efter examen. Nervsystemets grundläggande uppbyggnad och fysiologiska mekanismer berörs i kursen. 

I utbildningen ingår även komplette praktikkurser där du utvecklar din kunskap ytterligare hos en salong för att självständigt kunna utföra samtliga behandlingar. 

Hud- och spaterapeut

I denna ansiktsbehandlingsutbildning ingår även yrkesrollen som spaterapeut. Du kommer få en bredare kunskap inom skönhet och behandling för att ge dig så goda förutsättningar som möjligt inför arbetslivet. Kurser i denna utbildning berör många av de ovan nämnda ämnena, men också:

  • Kroppsvård. Klassisk kroppsmassage och rengöring av rygg och skuldror är huvudfokus under en sådan här kurs. Du lär dig även att upptäcka eventuella skador samt motionsformer och kroppsprodukter. Du kommer efter kursernas slut kunna genomföra och planera behandlingar självständigt.
  • Spa. Kroppspeeling, inpackningar, österländska terapier samt kroppsprodukter och dess verkan är några ämnen som du får god kunskap om i olika spa kurser. Historik, terminologi och filosofin inom spa berörs också. 

Även denna ansiktsbehandlingsutbildning inkluderar praktikkurser. I båda utbildningarna blir du hudterapeut med möjlighet att bli certifierad direkt efter utbildningen, och vad som skiljer de åt är egentligen tilläggsämnet 𑁋 massage- eller spaterapeut.

Finansiering

Som nämnt finns det både privata och YH-utbildningar inom hudterapi, och finansieringen ser därmed lite olika ut. 

YH-utbildning

Det enda du behöver betala är kurs- och studiematerial, i övrigt är utbildningen gratis för dig som svensk medborgare. Som yrkeshögskoleutbildning är de också CSN berättigade.

Privat utbildning

Vad en privat utbildning kostar skiljer sig mellan alla skolor, men räkna med runt 100 000 SEK. Det är för många en stor summa att betala, och därför erbjuder många skolor en avbetalningsplan. Det kan även tillkomma en anmälningsavgift som dras av på den totala summan.