Hur väljer man rätt försäkringsbolag i Sverige? Vi ger dig tre snabba tips!

Våga byta försäkring

Det finns mängder av saker att ha koll på när det kommer till försäkringar. Några av de viktigaste faktorerna är att veta vad försäkringen täcker och hur mycket den kostar. En annan faktor som kan påverka ditt val är försäkringsbolagens popularitet. På denna sidan kan du läsa tre bra tips som hjälper dig välja rätt försäkringsbolag i Sverige.

Vad täcker försäkringen?

Detta kanske låter som ett otroligt grundläggande tips men faktum är att många struntar i att kolla upp detta och förlitar sig istället på vad de tror att försäkringen täcker eller vad den borde täcka. Det finns ingen färdig mall som försäkringsbolag i Sverige eller andra länder måste använda sig av när de skapar sina försäkringar. Faktum är att försäkringsbolagen i princip kan utforma sina försäkringar på vilket sätt de vill. Många försäkringar är snarlika men de kan skilja sig i viktiga punkter, eller sakna vissa typer av skydd helt och hållet. Det är alltid bra att nagelfara vad en försäkring verkligen täcker och inte täcker.

Generalister eller specialister

Det finns olika typer av försäkringar och vissa är mer generella än andra. Hemförsäkringen är ett bra exempel på en generell försäkring som täcker det mesta (dock inte allt). Dessa försäkringar är alltid bra att ha men i vissa fall kan du behöva något speciellt, exempelvis en speciell reseförsäkring, en kameraförsäkring eller kanske något helt annat. Om du har särskilda behov är det nästan alltid bättre att vända sig till ett försäkringsbolag som specialiserar sig inom just det området.

Kolla upp försäkringsbolagets popularitet

Populärast är inte alltid bäst men ett försäkringsbolags popularitet kan ge dig en känsla för hur väl ett företag tar hand om sina kunder. Får ett företag genomgående riktigt bra eller riktigt dåligt betyg kommer du med hög sannolikhet att bli behandlad på ett snarlikt sätt. Det finns naturligtvis undantag men för det mesta är detta en bra indikator på hur väl ett försäkringsbolag sköter sin verksamhet. Du kan enkelt hitta en listor som anger vilka som är mest och minst populära genom att söka på nätet. Du kan även försöka titta på tidigare år för att se om ett företag har förbättrats.

Våga byta försäkring

Bara för att du har haft en viss försäkring under lång tid så betyder det inte att du måste fortsätta med samma. Det kan hända att du upptäcker att din försäkring har en hög självrisk, eller att de har oväntat dåligt betyg på en lista med försäkringsbolag i Sverige. Om du vill byta försäkring kan du med fördel höra av dig till ett passande försäkringsbolag så får du hjälp med att teckna ett nytt. Det kan vara väl värt att byta så tidigt som möjligt, i vissa fall börjar inte försäkringen att gälla förrän efter en viss tidsperiod.