Inkomstförsäkring för egenföretagare kan göra stor skillnad vid arbetslöshet

Inkomstförsäkring för egenföretagare kan göra stor skillnad vid arbetslöshet | Hurbuzz

Att starta och driva ett eget företag är givande och samtidigt tufft. Det finns många fallgropar och risker som kan påverka den egna ekonomiska situationen. Det är inte ovanligt med både toppar och dalar under ett år. Som egenföretagare vet man egentligen aldrig om eller när något kommer att gå snett, på samma sätt som en anställd aldrig kan vara säker på att de kommer att fortsätta vara anställda för all framtid. Ett sätt att hantera denna risk är genom arbetslöshetskassan, även kallad a-kassan.

En inkomstförsäkring för egenföretagare är ett komplement till a-kassan.

A-kassan är ett sätt att få in pengar även om du skulle bli arbetslös. Denna ersättning har dock flera begränsningar. Först och främst får du endast ta ut 80 % av din lön. Det finns även ett tak för hur stor din lön får vara. Maxgränsen ligger vid 25 025 kronor innan skatt, vilket blir runt 20 000 kronor. Sedan ska skatt dras på detta, vilket innebär att du har runt 14 500 kronor över. Du får endast full ersättning de första 100 dagarna, därefter minskar ersättningen. När du har en får du först och främst en större ersättning. Försäkringen täcker nämligen upp mellanskillnaden mellan a-kassans högsta ersättning och din riktiga lön. Även här ligger gränsen på 80 % av lönen men taket för lönen är betydligt större, ofta kring 60 000 kronor per månad eller mer. Med inkomstförsäkringen ser du helt enkelt till att du får den ersättning du förtjänar.

Inte lätt att jämföra inkomstförsäkringar

Det kan finnas många saker som skiljer sig mellan olika försäkringar. De viktigaste faktorerna är hur hög inkomst du får ha, vilka krav som finns för att du ska kunna teckna försäkringen och vad försäkringen kostar. Just kostnaden beror ofta på olika saker, till exempel om du är medlem i ett fackförbund och hur mycket du tjänar. Kostnaden brukar vara en viss procent av din lön.

Hitta en inkomstförsäkring som passar just dig

En inkomstförsäkring är bara bra om du har tillräckligt hög lön. Tjänar du mindre än 25 000 kronor så finns det ingen anledning att teckna en inkomstförsäkring men om du har en högre lön så finns det all anledning. Det finns många bra försäkringar att kolla upp på nätet, exempelvis Accept Inkomstförsäkring och många fler. Du kan alltid höra av dig till försäkringsbolaget och fråga mer om hur just deras försäkring ser ut.