Letar du efter riktigt bra och förmånliga inkomstförsäkringar? Läs vidare för att ta del av tips!

När det kommer till att leta upp bra försäkringar finns det oändligt många alternativ att välja bland. Den enda försäkringen som alla med fordon måste teckna enligt lag är trafikförsäkringen. Utöver den väljer man själv vilka försäkringar man ska teckna.

Dock finns det såklart vissa försäkringar som anses viktigare än andra, exempelvis livförsäkring, hemförsäkring och inkomstförsäkringar. Om du blir av med jobbet stryps din inkomst, vad ska du göra då? Genom att försäkra din inkomst redan innan det går åt pipsvängen, är du ekonomiskt skyddad även om du skulle bli varslad, uppsagd eller kanske sjukskriven. Om du är med i a-kassan får du ersättning på upp till 80 % av din lön (ersättning på löner upp till 25 025 kronor) och i högst 200 dagar. Därefter sjunker ersättningen till 70 %. Om du tecknar en kompletterande försäkring för inkomsten kan du få högre ersättning som dessutom sträcker sig under en längre period.

Det finns flera typer av inkomstförsäkringar, bland annat privata, för företag, egenföretagare, fackliga och för akademiker. Beroende på din inkomst finns olika alternativ som kan vara bra. Om du exempelvis är akademiker och är med i a-kassan och vill kunna få ut en högre ersättning än den som a-kassan betalar ut, behöver du teckna en kompletterande Akademikernas inkomstförsäkring. Med denna får du upp till 80 % ersättning av din befintliga lön, även för mycket höga löner.

Precis som med Akademikernas inkomstförsäkring finns det många likvärdiga privata försäkringar för inkomst. Samtliga bygger på att komplettera a-kassans ersättning. Då många yrkesgrupper tjänar betydligt mer än upp till 25 025 kronor behöver väldigt många även teckna en kompletterande försäkring för att säkerställa att de får in tillräckligt med lön även om man blivit av med jobbet. Med hjälp av kompletterande försäkringar kan du göra stor skillnad för din privata ekonomi om du mot förmodan skulle bli av med jobbet, råka ut för en olycka eller av annan anledning inte kan arbeta. För den som är medlem i ett fackförbund ingår vanligtvis a-kassa, dock är ersättningsperioden ganska kort, mellan 60 och 200 dagar. Kompletterar du med en annan försäkring kan du få ersättning i hela 300 dagar och dessutom 80 % av din befintliga lön.

Så för att hitta den bästa inkomstförsäkringen, hur ska man göra? Ett bra tips är att jämföra försäkringsbolag och priser samt se över vad som faktiskt ingår. Många försäkringsbolag erbjuder flera tjänster i priset du betalar, exempelvis rådgivning för arbetssökande och liknande. Detta kan vara faktorer som är viktiga för dig eller inte. När det kommer till att teckna den bästa inkomstförsäkringen bör du först skriva ner vad du behöver. Hur stor ersättning vill du kunna få? Och hur mycket är du villig att betala för det? Givetvis är andra parametrar också viktiga när du jämföra bolag, som tidigare recensioner och kundomdömen om företaget. Det är till exempel inte så bra att teckna försäkring hos någon som fått dåligt rykte över att aldrig betala ut ersättning.