Så gör du din pool mer kostnadseffektiv och miljösmart – pooltak till rund pool och mycket mer!

Så gör du din pool mer kostnadseffektiv och miljösmart – pooltak till rund pool och mycket mer | Hurbuzz

En egen pool är mångas dröm. Om du redan har en pool installerad på gården finns det vissa saker som kan vara bra att känna till. Dels för att göra poolen mer kostnadseffektiv men också för att spara på miljön. Här är tre tips på hur du gör din pool smartare!

1. Spara värme med ett pooltak

Något av det som kostar med att ha egen pool är uppvärmningen av vattnet. En värmepump är något som oftast är en smart investering då du vill kunna utnyttja poolen en så lång period som möjligt. Samtidigt kostar det en del, särskilt här i Norden där det ofta är kallt. Genom att sätta fast ett tak till poolen sparar du dels på uppvärmningskostnaden men du ökar samtidigt säkerheten. Då värmen stiger uppåt blir vattnet snabbt nedkylt om inget stoppar värmen från att stiga ur. Med ett tak uppepå poolen kan du isolera värmen på ett effektivt sätt.

Idag kan du hitta många olika taktyper till pooler, både runda och rektangulära. Det finns både enklare dukar men också termotak som bevarar värmen mer effektivt. Du kan även hitta lyxigare varianter som mer påminner om växthus. Dessa har stora fördelar då du kan njuta av bad en betydligt längre period och även när det regnar och är trist väder. För dig som har en rund pool kan du hitta flera alternativ av pooltak till rund pool. Av säkerhetsskäl är det också smart med tak då barn inte riskerar att trilla ner i vattnet.

2. Värm upp vattnet på miljövänligt sätt

Trots att en pool med pooltak kan bevara värmen i vattnet på ett effektivt sätt, behöver du ändå något som värmer vattnet från första början. Många satsar på en effektiv värmepump men det finns andra alternativ. Ett smart sätt att öka temperaturen i vattnet på är genom solceller. Idag kan du köpa många olika typer av solceller som installeras till din pool. Solens strålar genererar sedan värme till vattnet på ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt.

3. Avklorera vattnet

För att din pool ska hålla sig fräsch krävs vissa kemikalier samt rengöringsprodukter, exempelvis en poolrobot. Men förr eller senare behöver vattnet tömmas. Idag är det faktiskt krav i många kommuner att poolägare ska avklorera vattnet innan det töms. Detta är inte särskilt svårt, du kan antingen använda natriumsulfit eller natriumsulfat eller så kan du montera fast en deklorinator direkt på backspolningsröret. Med natriumsulfit ska poolen stå otäckt under ett par dagar så att kemikalierna hinner jobba.