Så gör du får att bestiga Kebnekaise för nybörjare – tips om utrustning, träning och förberedelser

Så gör du får att bestiga Kebnekaise för nybörjare

Majestätiskt reser sig Sveriges högsta berg Kebnekaise över 2 000 meter över havet. Högt uppe i Kiruna har det stått och lockat tusentals besökare som vill se Sverige från den högsta punkten. Om du vill bestiga berget behöver du bra tips – så här gör du:

Förberedelser

Innan du bokar in dig på någon resa är det viktigt att du förbereder dig mentalt och fysiskt. Trots att det inte är Mount Everest vi pratar om behöver du ha riktigt god fysik för att orka upp till toppen. Ett misstag som många gör är att tro att Kebnekaise inte kommer vara jobbigt att bestiga ”det är ju inte så högt”. Fel. För att göra den slutliga toppattacken uppför toppen behöver du klättra 1 800 meter uppåt. Leden som tar dig dit är två mil tur-och-retur. Dessutom består den sista biten till stor del av stora klippblock, jord och lera, något som försvårar klättringen. När det kommer till förberedelser är den mentala biten viktig. Att veta förutsättningarna innan du bestiger berget är bra och kommer gör det lättare när du väl är på plats. Förutom psyket behöver du även träna fysiken. Se till att gå in dina vandringskängor i god tid innan det är dags, gärna några månader i förväg. Vandra mycket i skog och mark för att få upp muskler och kondition.

Detta måste du ha med dig

Det finns en hel del saker som är bra att ta med dig i packningen när du ska bestiga Kebnekaise. Bland annat karta och kompass, solglasögon och solkräm, extrakläder, första hjälpen, tändstickor och vätska. Många tänker att solskyddsfaktor inte behövs här i Sverige men när du ska klättra i berg är det jätteviktigt. Särskilt om det finns snö som reflekterar solljuset. Ett annat tips är att ta med dig en bra ficklampa, satsa då på en pannlampa så att du alltid har händerna fria.

Kebnekaise bestiga – välj rätt årstid

Trots att det är möjligt att bestiga Sveriges högsta berg året runt finns det perioder som är svårare och enklare än andra. För dig som vill ge dig av under sommarhalvåret är den bästa säsongen mellan juni och september. Då är temperaturerna mer behagliga och du får uppleva midnattssolen. Men det är även under sommaren som flest turister besöker berget. För dig som vill vintervandra är säsongen mellan mars och maj. Tänk på att du behöver en annan typ av utrustning för vinterbestigning. Även om du kan bestiga berget hela året är det endast under dessa säsonger som Kebnekaise fjällstation har öppet. Värt att känna till.

Välj en guide

För att få en så lyckad och rolig upplevelse som möjligt är det alltid bra att bestiga berget tillsammans med en guide. Dels blir det säkrare och dels får du bra tips och hjälp under vandringens gång. Många går upp i olika grupper, men du kan även hyra en privat guide om du skulle vilja. Att bestiga Kebnekaise för nybörjare är helt och hållet möjligt. Det gäller bara att förbereda dig ordentligt så du vet vad du har att vänta.