Så här hittar du riktigt bra mousserande vin

Så här hittar du riktigt bra mousserande vin | Hurbuzz

De allra flesta mousserande viner är inte äkta champagne, men det behöver inte betyda att de är av sämre kvalitet eller har en svagare karaktär. Visst, champagne är gott, men det är inte vid varje tillfälle man har råd att lägga de pengar som äkta champagne faktiskt innebär. Som tur är finns det en lösning på detta i form av alla goda mousserande viner som finns där ute. Nedan följer några bra tips på hur du gör för att hitta de riktiga guldkornen.

1. Alternativ till champagne

Som tidigare nämnt är champagne bara en av alla mousserande viner som finns där ute. Varför den kommit att bli lite mer exklusiv är för att den endast produceras i distriktet Champagne i Frankrike och inga viner utanför detta område får därför benämna sig som champagne. Det finns dock många andra högkvalitativa mousserande viner som produceras över hela världen som håller i princip samma klass. Här kommer några tips på regionala namn för mousserande viner som producerats utanför Frankrike, men som är tillverkade på ungefär samma sätt som champagne:

Italien: Metodo Classico
Spanien: Cava och Espumoso
Österrike och Tyskland: Sekt
Sydafrika: Cap Classique
Argentina och Portugal: Espumante

2. Satsa på Cava

I Spanien tillverkar man alltså ett gott mousserande vin som kallas för Cava. Dessa spanska bubblor kommer i flera olika kvalitetsnivåer som efterliknar det klassificeringssystem som används i det franska distriktet Champagne. Det som skiljer dem åt är såklart priset. En bra Cava kan kosta strax över hundralappen medan du för en god champagne behöver lämna fram flera stycken. Nedan följer de olika klassificeringarna:

Cava: lagring i minst 9 månader
Reserva: lagring i minst 15 månader
Gran Reserva: lagring i minst 30 månader

Ta hjälp av en professionell vinimportör

Känner du att valen är för många och att dina smaklökar inte riktigt är redo att avgöra vad som är ett bra mousserande vin är det en god idé att ta hjälp av en duktig vinimportör. De är experter inom sitt område och kommer kunna hjälpa dig att välja rätt vin för rätt tillfälle. Oavsett om du är ute efter ett bubbligt vin till fördrinken, ett vitt vin från Nya Zeeland till fiskrätten eller ett sött dessertvin som avslutning på middagen kommer deras tips och råd att hjälpa dig att hitta rätt i vindjungeln.