Så här kan du gå tillväga när du bestämt dig för att renovera en trappa

renovera en trappa | Hurbuzz

Bor du i en bostad med flera våningar spenderar du antagligen mycket tid på att springa upp och ner i trapporna för att ta dig mellan dessa. Trappan är en viktig del av ditt hem som måste vara stabilt och korrekt byggd för att erbjuda säkerhet till alla som rör sig i bostaden, men också ha ett utseende som stämmer överens med den övriga interiören. Om du inte har uppdaterat den på många år eller om du precis flyttat in i en äldre byggnad kan det vara hög tid att renovera din trappa för att förbättra både dess säkerhet och utseende.

I den här guiden får du tips och råd på hur du kan tänka och gå tillväga för att utföra en trapprenovering på ett så smidigt sätt som möjligt. Detta gäller oavsett om du planerar att renovera en trappa inomhus eller utomhus och du kan själv ta till dig de tips som passar just för dina förutsättningar. Lycka till!

Steg 1 – Hämta inspiration

Om du inte bara är ute efter att renovera din trappa med hjälp av lite färg eller olja, utan vill ge den ett helt nytt utseende, är det bra att börja projektet med att hämta inspiration. Bästa stället att göra detta är självklart på nätet där det finns otaliga bilder och idéer att ta hjälp av. Kika runt för att se hur andra med samma inredningsstil som du har gjort eller besök webbplatser som tillhör företag som sysslar med just trapprenoveringar.

Steg 2 – Planera

När du väl bestämt dig för vilken stil och vilket utseende du är ute efter när du ska renovera en gammal trappa är det dags att börja planera för själva jobbet. Vad behöver göras för att uppnå det slutresultat du är ute efter och kan du göra det själv eller behöver du kontakta ett proffs som kan utföra jobbet åt dig? Behöver du förbättra trappans konstruktion är det smart att ta hjälp av ett välrenommerat företag för att vara säker på att den blir stabilt och korrekt byggd, medan ommålning eller -oljning oftast går att utföras på egen hand. Att renovera en gammal trappa kan alltså ske genom både stora och små förändringar och därför är det viktigt att planera för vad som faktiskt går att göra själv och när du behöver anlita hjälp.

Steg 3 – Ta hjälp av rätt företag

Om din trapprenovering kräver att du tar hjälp gäller du att du hittar ett professionellt företag som kan utföra jobbet på ett smidigt och kostnadseffektivt sätt. Även här är det en smart idé att titta runt på nätet för att jämföra olika alternativ mot varandra för att se vem du tror kan matcha dina förväntningar. Oavsett om du ska renovera en trappa inomhus eller utomhus kommer en specialist kunna hjälpa dig att utföra små förändringar som att byta ut räcken och handledare eller genomföra större projekt som att bygga om trappan helt och hållet.