Så här väljer du rätt fläktmotor för din köksfläkt

Fläktmotor för din köksfläkt | Hurbuzz

Köksfläkten kallas ibland för ”kronan i köket” och kan verkligen göra skäl för sitt namn. Idag finns köksfläktar nämligen i en mängd olika designer och utseenden och kan enkelt fungera som en iögonfallande detalj i hemmet. Självklart finns det även diskreta och i princip osynliga alternativ och tack vare marknadens stora utbud är det enkelt att hitta en modell för alla typer av kök. En köksfläkt är dock inte bara en snygg detalj, utan dess huvudsakliga syfte är att föra bort matos, ångor och rök när du lagar mat för att hålla luften och hemmet rent och fräscht. För att detta ska fungera på ett optimalt sätt gäller det att du väljer rätt typ av fläktmotor.

Vad är en fläktmotor?

En fläktmotor är det som gör att luften ovanför spisen transporteras upp i fläktkåpan och vidare i ventilationskanalerna. En del köksfläktar är dock utrustade med så kallade kolfilter för att rena luften innan den slussas ut i hemmet igen, men i villor är det relativt vanligt att ventilationssystemet är utformat för att passa med en intern eller extern fläktmotor för köksfläkt.  En köksfläkt med intern motor har helt enkelt fläktmotorn installerad inuti kåpan, medan en extern motor i stället sitter placerad utomhus eller på vinden. Båda modellerna utför precis samma jobb, men den externa motorn kommer såklart ge ifrån sig betydligt mindre ljud inne i köket när fläkten är igång då den är placerad flera meter ifrån där du befinner dig. I och med detta kan den även vara betydligt större och därmed erbjuda kraftigare effekt. Kika runt bland olika återförsäljare för att titta på fläktarnas olika egenskaper och se vilken typ som passar just dina önskemål och krav.

Vad ska du tänka på för att välja rätt typ av köksfläkt?

Om du ska välja en intern eller extern fläktmotor för din köksfläkt beror helt enkelt på vilket typ av ventilationssystem som finns i din bostad och också vilka egenskaper som är viktigast för dig. De flesta återförsäljare erbjuder kåpor som kan anpassas till alla typer av system, vilket ger dig otaliga valmöjligheter när det kommer till utseende och design. Vissa fläktkåpor monteras på väggen eller i taket, medan andra kan döljas i skåp eller stiga upp ur köksbänken. Bor du i en villa med ventilationssystem kan en extern motor vara det perfekta alternativet då den arbetar både tyst och effektivt, medan en köksfläkt med intern motor tar upp mindre plats och passar bra för dig som exempelvis bor i ett flerbostadshus utan ventilationssystem.

Hur gör du för att installera en fläktmotor för ditt kök?

Hitta en återförsäljare som erbjuder dig en kåpa med en design som faller dig i smaken och ta sedan hjälp för att installera en passande fläktmotor för ditt kök. På så sätt kan du känna dig trygg med att det görs på ett säkert och korrekt sätt. Hitta en återförsäljare och montör genom att titta runt på internet och få på så sätt en bra överblick av vilka alternativ som finns tillgängliga i ditt närområde!