Såhär väljer du rätt fläktkåpa och fläktmotor

Rätt fläktkåpa och fläktmotor | Hurbuzz

Att välja en effektiv fläktmotor och en snygg kåpa till din köksfläkt är otroligt viktigt både för hemmets miljö och stil. Dock kan det vara svårt att veta var du ska börja för att hitta en modell och fläktsystem som passar in hos just dig. Nedan följer därför en guide över vad du behöver tänka på för att välja rätt köksfläkt för ditt hem.

Fläktsystem

Vilken fläktmotor som passar din köksfläkt beror på hur ditt hem är utformat och vilket fläktsystem som finns tillgängligt. En köksfläkt kan vara anpassad för kolfilter, central ventilation, extern fläkt med flera, och vilkent som passar ditt hem är alltså viktigt att ta reda på innan du investerar i en ny kåpa. Med en flätkåpa utan fläktmotor behöver du kunna placera en extern motor på till exempel vinden eller taket som hjälper till att slussa ut luften. Väljer du en modell med inbyggt kolfilter, vilket är vanligt i till exempel lägenhetsbyggnader, kommer luften i stället att renas innan den slussas ut i hemmet igen. Försök hitta en fläkt som klarar av att hantera över 200 liter luft i sekunden.

Kökets layout

Hur ditt kök är uppbyggt kommer vara avgörande för hur mycket utrymme du har att leka med och hur du bäst kan integrera din nya fläkt. En bra tumregel är att sträva efter att kunna montera huven 650 mm ovanför en elektrisk spis och 750 mm ovanför en gasspis, men läs alltid tillverkarens rekommendationer för att vara på den säkra sidan. Förutom att förhålla sig till utrymmet och kökets storlek är det viktigt att fundera över vilket uttryck du vill skapa. För små och trånga kök är det till exempel smart att välja en inbyggd köksfläkt för ett stilrent utseende och för kök med stora och öppna ytor kommer en frihängande köksfläkt bli en snygg och iögonfallande detalj. Idag finns det en mängd alternativ tillgängliga på marknaden där du själv kan välja material, stil och form och anpassa huven till hemmets stil och övriga inredning. Låt köksfläkten inte bara bli en funktionell detalj som hjälper dig att rena luften från rök och matos, utan även en dekorativ del av din interiör.

Låg energiförbrukning

Det är också viktigt att välja en fläktmotor med låg energiförbrukning för att spara både pengar och naturresurser. Genom att ta hjälp av en professionell och välrenommerad återförsäljare kommer du kunna få en tydlig bild över de olika köksfläktarnas värden och kapacitet. Var också noga med att endast använda fläkten när du faktiskt behöver den för att inte riskera att onödig energi förbrukas och att uppvärmd luft transporteras ut. Energieffektivitetsklassen visas på skalan A+-F, där A+ är bäst och F sämst. Samma krav gäller för både kolfilterfläktar och utsugsfläktar, vilket gör det lätt att jämföra dem mot varandra.