Ska du flytta hemifrån för första gången? Läs våra tips!

Ska du flytta hemifrån

Att flytta hemifrån första gången kan vara både spännande och läskigt. Du får äntligen bli självständig, men det tillkommer också utmaningar som du aldrig tidigare ställts inför. Det är vanligt att man köper möbler direkt till den tomma nya bostaden, men om du har större möbler som säng och soffa som ska flyttas kan det vara bra att ta hjälp av en flyttfirma. Utöver den fysiska flytten finns det flera andra saker att tänka på. Vi hjälper dig på traven och listar vad du behöver tänka på innan din flytt.

5 tips inför att flytta hemifrån

När du ska stå på egna ben för första gången i ditt liv kan det vara svårt att veta i vilken ände du ska börja. Här är 5 tips som hjälper dig inför flytten till din första bostad. 

Gör en budget

Om du ska flytta hemifrån kan det vara en god idé att göra en budget inför flytten för att få en god uppfattning om hur mycket pengar du kan lägga på möbler och inredning. Räkna på dina inkomster och utgifter och planera sedan inköp till bostaden. Detta är något du kan fortsätta med även efter att du har flyttat in för att hushålla med dina pengar på ett smart sätt. 

Ha ett kontrakt

Var noga med att ha ett skriftligt kontrakt om du ska flytta in i en hyresrätt. Vid andrahandsuthyrning finns det vanligtvis inget företag bakom som har god kunskap om juridiska rättigheter och skyldigheter. Skulle det uppstå en konflikt mellan dig och hyresvärden är det viktigt att ha alla överenskommelser på papper. Vad som står på kontraktet kan vara allt från deposition till vad som gäller vid in- och utflytt. 

Flyttanmälan till Skatteverket

Om du ska flytta hemifrån behöver du göra en flyttanmälan till Skatteverket för att ändra din folkbokföringsadress. Du kan också behöva göra en adressändring, men vanligtvis är det inte nödvändigt eftersom din nya adress registreras hos alla myndigheter och även hos vissa företag. Du kan manuellt gå in och ändra adress om du ska beställa paket online. 

Hemförsäkring

Alla bör ha en hemförsäkring som ger ersättning vid inbrott, brand eller andra olyckor för en liten summa varje månad. Man vet aldrig när olyckan är framme, och det innebär en betydligt större ekonomisk trygghet med hemförsäkring än om du står utan. 

El och bredband

I vissa bostäder ingår el och/eller bredband i hyran, men ofta kan du behöva betala el och bredband själv. Tänk på att kolla upp avtal redan innan du flyttar så du inte står utan när det väl är dags. 

Ta hjälp av en flyttfirma

Att flytta hemifrån första gången upplevs ofta som hektiskt. Om du tycker att det är för mycket att tänka på kan det vara en god idé att kontakta en flyttfirma för att minska stressen. Att få hjälp med nedpackning, transport och/eller uppackning tillåter dig att fokusera på allt annat som behöver göras.