Viktigt med klortabletter spabad – allt du behöver veta om kemikalier till ditt spabad

Klortabletter till spabad kan du köpa hos din närmsta poolbutik | Hurbuzz

Ett alldeles eget spabad är mångas dröm. Om du redan har ett spabad gäller det att du tar väl hand om det, särskilt vattnet. Ett förorenat och smutsigt vatten kommer varken kännas inbjudande eller vara trevligt att bada i. Det behövs därför olika typer av kemikalier för att säkerställa att vattenklimatet är optimalt.

När man pratar om vattenhygien i pooler och spabad pratar man ofta om pH-värde. PH-värdet är det värde som vattnet har, det kan vara lågt och högt eller mittemellan. Om pH-värdet är för högt blir vattnet basiskt och en konsekvens av det är algtillväxt. Om pH-värdet däremot är för lågt blir vattnet surt. Då irriterar det ögonen och förstör poolen genom korrosion. Ett spabad och en pool ska ha ett pH-värde mellan 7,2-7,6. Du kan enkelt göra en testmätning i vattnet med testinstrument. Du gör då en vattenanalys och får genast reda på vad pH-värdet ligger på just nu. Om det är för lågt kan du tillsätta mer klor. För att slippa bekymra dig för om värdet är rätt eller fel kan du även investera i ett automatiserat system som doserar ut rätt mängd klor.

Klortabletter till spabad kan du köpa hos din närmsta poolbutik. Det finns dock lite olika sorters klortabletter, bland annat chocktabletter och vanliga. Chockklor är särskilt klor som används när vattnet är väldigt smutsigt. Kloret i den här formen är granulerat och ska verka medan vattnet cirkulerar. Ofta är klornivån väldigt hög ungefär ett dygn efter att du chockklorerat vattnet. Därför kan det vara bra att avvakta med vattenanalysen ett tag.

Med klortabletter till spabad, eller klorpuckar som de också kallas, applicerar du kloret direkt i bräddavloppet. Tänk på att aldrig stoppa klortabletten rakt ner i vattnet eftersom det kan riskera att bleka linern i poolen. Hur ofta och hur mycket klor du ska använda beror på hur stort ditt spabad är. Det finns några vanliga sorters klortabletter spabad, bland annat långverkansklor, multiklor, aktionchock, snabbklor och dagsklor.

Långverkansklor är puckar som löser upp sig långsamt i vattnet. Multiklor innehåller fler verksamma substanser, bland annat algmedel samt flockningsmedel. För dig som har spabad inomhus är detta inte så viktigt utan oftast räcker det med vanligt klor. Actionchock är som vi nämnde ovan ett starkare klor som används när vattnet är riktigt smutsigt. För dig som vill klorera badet dagligen är det dagsklor som gäller. Detta är också klorpuckar fast mycket mindre än långverkansklor.

Förutom klorpuckar och andra rengöringskemikalier finns det andra produkter som också kan underlätta när du vill hålla ditt spabad rent och fräscht. Du bör definitivt investera i ett riktigt bra överdrag. Dels förhindrar du smuts från att hamna i vattnet, dessutom bevarar du vattenvärmen längre när du täcker över badet. Särskilt om du väljer ett överdrag med termoegenskaper. Andra saker som är bra att få in i rutinen är att duscha innan du badar, använd endast rena badkläder samt undvik att bada med solkräm och oljor som förorenar vatten. Det finns många prisvärda utomhusduschar som kan vara värda att investera i om ditt spabad är utomhus.